Gebratenes Lachsfilet mit Soja-Mayonnaise und Gurken-Apfelsalat/ Seared Salmon with Soy-Mayonnaise and Shaved Cucumber Apple Salad (Deutsch & English)

by - Wednesday, April 04, 2018



Eine Mischung aus nordisch und asiatisch...

When Nordic meets Asian cuisine...



Deutsch

Jedes Mal wenn ich in den Norden, nach Schweden fliege, bin ich überrascht wie die Schweden es schaffen alles immer so schön aussehen zu lassen. Jedes Gericht, jeder Teller sieht perfekt aus und es schmeckt auch immer mehr als nur gut. Ohne grosses Trara, einfache Speisekarte, simples aber geschmackvolles Interieur, freundliche Bedienung - so sah bisher jedes meiner gastronomischen Erlebnisse dort aus.

So erging es mir auch in Visby, einer bzw. der grössten Stadt auf Gotland, einer Insel im Osten von Schweden. Ein wunderbares Abendessen mit Regenbogenforelle und Soja Mayonnaise. Frischer Fisch und sowie auch die anderen Meeresfrüchte in dem Restaurant, sah dieses Gericht aus wie aus einem Kochbuch ausgeschnitten.

Hier kommt also mein Versuch das Gericht nachzukochen, auch wenn ein wenig anders. Der Lachs schmeckt zart und weich, dazu die leicht salzige Mayonnaise und der knackige Gurken-Apfelsalat, der leicht süsslich, durch den Reisessig aber auch leicht säuerlich schmeckt. Dazu ein Glas Muscadet und der Abend ist perfekt.


English

Every time when going to Sweden I'm pleasantly surprised how the Swedes manage to make everything pretty. Every dish, every plate looks perfect and on top the food also tastes delicious! They do it with an incredible understatement, no trumpets and fanfares before the food arrives, neither during the meal. Just the food and you.

It wasn't different when I visited Visby, the main city on Gotland, an island in the West of Sweden a very cute little place with winding, slender streets, colourful small houses and cobblestone streets, all covered in perfectly white snow. We had a great dinner with rainbow trout and soy mayonnaise. The fish was very fresh and so were the other types of seafood that you could get in that restaurant and of course everything looked perfect once the plates arrived at our table.

So here comes my attempt of cooking such a beautiful dish, at least partly. I changed some bits and didn't know the recipe of the original dish so I improvised a bit. The salmon is soft and tender, perfectly matching with the crunchy cucumber and apple salad with a slightly sweet-sourish dressing and the salty Mayonnaise. Accompanied by a glas of Muscadet and the evening is yours!





Gebratenes Lachsfilet mit Soja-Mayonnaise und Gurken-Apfelsalat

Deutsch:

Zutaten (Für 2 Personen):
Für den Lachs:
2 frische, rohe Lachsfilet (ca. 300g jedes Stück)
4 EL Sojasauce
4 EL Reisessig
2 TL schwarze Sesamkörner

Für den Gurkensalat:
1 Gurke, gewaschen
1 Granny Smith Apfel, gewaschen
2 EL Olivenöl
4 TL Sojasauce
4 TL Reisessig
1 TL Honig
1 TL schwarze Sesamkörner
8 frische Basilikumblätter, gewaschen und in Streifen geschnitten

Für die Sojamayonnaise:
5 EL Mayonnaise
1-2 TL Sojasauce


Zubereitung:
1. In einer kleinen Schüssel Sojasauce, Reisessig und Sesamkörner zu einer Marinade vermischen. Lachs in eine grosse Schüssel legen und Marinade darübergeben, sodass der Fisch gut bedeckt ist. Schüssel in Folie wickeln und für 4 - 24 Stunden in den Kühlschrank stellen.

2. Mit einem Schäler längs Streifen von der Gurke schneiden. Den Apfel halbieren, entkernen und in Würfel schneiden. Beiseite stellen. Für das Dressing Olivenöl, Sojasauce, Reisessig, Honig und Sesam vermischen, dann beiseite stellen.

3. Für die Mayonnaise, Mayonnaise mit Sojasauce vermischen. Beiseite stellen.

4. Eine Pfanne auf hoher Hitze erhitzen und wenn warm, 1-2 EL Olivenöl dazugeben. Den Lachs in die Pfanne geben und 2-3 Minuten von jeder Seite braten, oder bis beide Seiten goldbraun sind und die Mitte noch leicht roh ist (nur bei frischem Fisch!!!).

5. Lachsfilets auf einen Teller geben. Äpfel und Gurkenstreifen daneben platzieren, Basilikum darübergeben und mit Dressig beträufeln. Einen Klecks Mayonnaise auf die andere Seite vom Fisch geben.


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Seared Salmon with Soy-Mayonnaise and Shaved Cucumber Apple Salad

English:

Ingredients (Serves 2):
For the salmon:
2 fresh raw salmon filets (around 300g each)
4 tbsp soy sauce
4 tbsp rice vinegar
2 tsp black sesame seeds and/or 1 tsp sesame oil

For the shaved cucumber salad:
1 cucumber, washed
1 Granny Smith apple, washed
2 tbsp olive oil
4 tsp soy sauce
4 tsp rice vinegar
1 tsp honey
1 tsp black sesame seeds
8 basil leaves, washed and roughly chopped

For the soy Mayonnaise:
5 tbsp Mayonnaise
1-2 tsp soy sauce


Preparation:
1. In a bowl mix soy sauce, rice vinegar and sesame for the marinade. Put salmon filets in a big bowl, add the marinade and cover the fish with it, so it's well covered. Cover with clingfilm and put in fridge for 4 - 24 hours.

2. With a peeler, cut off ribbons/ long stripes lengthwise from the cucumber. Cut apple in half, remove seeds and then cut the apple into semi-small cubes. Set aside. For the dressing mix olive oil, soy sauce, rice vinegar, honey and black sesame seeds, set aside.

3. For the Mayonnaise mix Mayonnaise with soy sauce and set aside.

4. Heat a pan on high heat, once hot add around 1-2 tbsp of olive oil. Place the salmon in the pan and fry for 2-3 minutes from each side, or until golden brown from the outside and still a bit raw on the inside (only if your salmon is very fresh, otherwise fry for a minute or so more).

5. Place salmon on a plate. Arrange apples and cucumber ribbons next to it, put basil on top and drizzle with the dressing. Put a splash of Mayonnaise on the other side of the salmon.





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