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Sommerliche Rhabarbertarte/ Summery Rhubarb Tarte (German & English)
Tartes gehen immer, vor allem im Sommer mit Vanilleeis oder mit Sahne, oder Yoghurt!
Tartes are a great thing, perfect for summer afternoons. Pair with vanilla ice cream, or cream, or yoghurt!
Deutsch:
Eine herzhafte Tarte vor zwei Wochen, heute eine suesse mit Rhabarber, auf die mein Mathelehrer und sein Geodreieck stolz waeren!
English:
And here it is. Another tarte, galette, whatever you call it. Away from the savoury one with minced meat and Middle Eastern spices to a lovely sweet, colourful and very symmetric one with rhubarb and lemon. Yum!
Sommerliche Rhabarbertarte
Zutaten:
Fuer den Teig:
250g Dinkel-Vollkornmehl
3/4 TL Salz
150g kalte Butter, in Wuerfel gteschnitten
1 Eigelb
3 EL kaltes Wasser
Fuer die Fuellung:
200g Rhabarber, geschaelt, gewaschen und in ca. 10cm lange Scheiben geschnitten
50g Zucker
Abrieb von 1 Zitrone
1 EL Speisestaerke oder Mehl
Sonstiges:
2 EL Milch
1 Eigelb
3 EL braunen Zucker
Zubereitung:
1. Fuer den Teig:
Mehl und Salz vermischen. Butter dazugeben und schnell mit den Fingern verkneten. Eigelb und Wasser dazugeben und zu einem einheitlichen Teig verkneten. In Frischhaltefolie verpacken und fuer 1 Stunde in den Kuehlschrank legen.
2. Rhabarber mit Zucker, Zitrone und Staerke vermischen. Kurz beiseite stellen.
3. Teig aus dem Kuehlschrank holen und auf einer bemehlten Arbeitsflaeche zu einem 0.5cm dicken Kreis ausrollen. Den Rhabarber abwechselnd der Laenge und der Breite nach in der Mitte platzieren und verstreichen, dabei ca. 2-3cm Abstand zum Rand lassen. Raender nach innen einklappen und leicht andruecken.
4. Ofen auf 200C Ober-/Unterhitze vorheizen. Eigelb mit Milch verquirlen und die Raender des Teiges damit bestreichen. Braunen Zucker darueberstreuen.
5. Tarte fuer 25 Minuten im Ofen backen, sodass die Raender golbraun geworden sind.
6. Tarte aus dem Ofen holen. Warm servieren.
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Summery Rhubarb Tarte
Ingredients:
For the dough:
250g spelt-wholegrain flour
3/4 tsp salt
150g butter
1 eggyolk
3 tbsp cold water
For the filling:
200g Rhubarb, peeled, washed and cut into about 10cm long pieces
50g sugar
zest from 1 bio lemon
1 tbsp cornstarch or flour
Others:
2 tbsp milk
1 egg yolk
3 tbsp brown sugar
Preparation method:
1. For the dough:
Mix flour and salt. Add butter and quickly knead with your fingertips. Add egg yolk and water and form an event dough. Wrap in cling film and put in fridge for 1 hour.
2. Mix rhubarb with sugar, lemon and cornstarch. Put aside.
For the dough:
250g spelt-wholegrain flour
3/4 tsp salt
150g butter
1 eggyolk
3 tbsp cold water
For the filling:
200g Rhubarb, peeled, washed and cut into about 10cm long pieces
50g sugar
zest from 1 bio lemon
1 tbsp cornstarch or flour
Others:
2 tbsp milk
1 egg yolk
3 tbsp brown sugar
Preparation method:
1. For the dough:
Mix flour and salt. Add butter and quickly knead with your fingertips. Add egg yolk and water and form an event dough. Wrap in cling film and put in fridge for 1 hour.
2. Mix rhubarb with sugar, lemon and cornstarch. Put aside.
3. Roll out dough on a floured working space to a 0.5cm thick circle. Add rhubarb to the middle alternating between horizontal and vertical, leaving 2-3cm space to the edges. Fold edges to the middle and press gently.
4. Preheat oven to 200C. Mix egg yolk with milk and baste the edges of the dough. Sprinkle sugar on top of the edges.
5. Bake tarte for 25 minutes. The edges should be golden brown and the rhubarb cooked.
6. Take tarte from the oven. Serve warm.
4. Preheat oven to 200C. Mix egg yolk with milk and baste the edges of the dough. Sprinkle sugar on top of the edges.
5. Bake tarte for 25 minutes. The edges should be golden brown and the rhubarb cooked.
6. Take tarte from the oven. Serve warm.
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